Taal selecteren:

Veel gestelde vragen over het kopen van een woning in Spanje – FAQ

  1. Waarom zou ik een Nederlandse makelaar inschakelen voor de aankoop van een huis in Spanje?
    Als Nederlandse makelaar begeleid ik je volledig in jouw taal, zodat je niet zelf hoeft te onderhandelen met lokale makelaars of door juridische en financiële valkuilen hoeft te navigeren. Daarnaast krijg je toegang tot alle huizen via mijn netwerk zonder dat je met verschillende makelaars hoeft te schakelen.
  1. Moet ik ter plekke zijn om een huis te kopen in Spanje?
    Nee, dat hoeft niet per se. Veel zaken kunnen digitaal geregeld worden, inclusief bezichtigingen via video en het ondertekenen van documenten op afstand. Wel raad ik aan om de woning uiteindelijk zelf te zien voordat je koopt.
  1. Hoe werkt het aankoopproces van een huis in Spanje?
    Het proces bestaat uit de volgende stappen:
  • Wensen en criteria bespreken en een selectie maken van geschikte woningen.
  • Bezichtigingen plannen (meestal 3-5 woningen in maximaal 2 dagen).
  • Bod uitbrengen en onderhandelen via mij.
  • Juridische en financiële controle via een advocaat en eventueel een hypotheekadviseur.
  • Bij notaris contract tekenen en de sleutels ontvangen.
  1. Heb ik een Spaanse bankrekening nodig?
    Ja, in de meeste gevallen is een Spaanse bankrekening nodig om vaste lasten te betalen en de aankoop te voltooien. Ik help je hier graag bij.
  1. Hoeveel eigen geld heb ik nodig voor een woning in Spanje?
    Naast de koopsom moet je rekening houden met ongeveer 10-14% extra kosten, zoals belastingen, btw bij nieuwbouw, notariskosten en juridische kosten. Als je een hypotheek nodig hebt, financiert een (Spaanse) bank meestal maximaal 60-70% van de woningwaarde.
  1. Zijn er verborgen kosten bij het kopen van een woning in Spanje?
    Ik zorg ervoor dat je alle kosten vooraf inzichtelijk hebt, zoals overdrachtsbelasting, kosten onderhoud bv. voor een zwembad of appartementencomplex, notariskosten, e.d. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
  1. Hoe kan ik een hypotheek krijgen voor een woning in Spanje?
    Ik werk samen met een Nederlandse hypotheekadviseur die gespecialiseerd is in hypotheken voor Spaans vastgoed. Samen bekijken jullie de financieringsmogelijkheden.
  1. Wat is een NIE-nummer en heb ik het nodig?
    Ja, een NIE-nummer is verplicht bij het kopen van een woning in Spanje. Dit is een identificatienummer voor buitenlanders en wordt gebruikt voor juridische en financiële zaken. Ik help je bij de aanvraag.
  1. Hoe lang duurt het om een huis in Spanje te kopen?
    Gemiddeld duurt het 6 tot 8 weken vanaf het moment dat je een bod uitbrengt tot de overdracht bij de notaris.
  1. Kan ik een huis kopen en verhuren als vakantieverblijf?

Per 3 april 2025 krijgen Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) in Spanje meer bevoegdheden om vakantieverhuur binnen hun complex te reguleren. Dit betekent dat VvE’s gezamenlijk kunnen besluiten om vakantieverhuur te beperken of te verbieden, wat invloed kan hebben op uw plannen om een woning als vakantieverblijf te verhuren.

Daarnaast introduceerde de Spaanse overheid per 2 januari 2025 een nieuw registratiesysteem voor korte termijn verhuur. Verhuurders zijn verplicht om hun accommodaties te registreren en een uniek registratienummer te verkrijgen, dat zichtbaar moet zijn op platforms zoals Airbnb. Dit systeem is bedoeld om illegale vakantieverhuur tegen te gaan en meer transparantie te bieden.

Deze ontwikkelingen kunnen van invloed zijn op uw mogelijkheden om een woning als vakantieverblijf te verhuren. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te zijn van de lokale regelgeving en eventuele beperkingen die door VvE’s worden opgelegd. Ik kan u voorzien van actuele informatie en advies over de regels in de regio van uw interesse.

 

  1. Wat is het verschil tussen een huis kopen in Spanje en Nederland?
    Het grootste verschil is dat het aankoopproces in Spanje minder gestandaardiseerd is dan in Nederland. In Spanje:
  • Onderhandel je vaak direct met de verkopende makelaar in plaats van via een aankoopmakelaar. Ik neem deze rol op me om je te begeleiden.
  • Zijn er geen standaard koopcontracten, waardoor juridische controle extra belangrijk is.
  • Betaal je een reserveringsbedrag (meestal een percentage) om een woning van de markt te halen, voordat het voorlopige koopcontract wordt opgesteld.
  • Is een notaris minder betrokken bij de juridische controle dan in Nederland. Daarom werk ik samen met betrouwbare en ervaren lokale advocaten.
  • Heb je een NIE-nummer nodig om een huis te kunnen kopen.
  • Zijn de bijkomende kosten hoger dan in Nederland (gemiddeld 10-14% extra bovenop de koopprijs).

Services

Advies
Informatie
Verbouwing
Interieur
Markt Analyse
Lokaliseren

Mallorca

Tenerife

Costa del Sol

Ibiza

Aanmelden

Bekijk de nieuwste woningen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze exclusieve aanbiedingen door u nu aan te melden!